Leggyakrabban azzal a kérdéssel kerestek meg, hogy a GAL kollagének közül melyiket érdemes fogyasztani, mi a különbség, kinek melyik ajánlott? Ebben az írásban erre a kérdésre igyekszem választ adni.

A GAL Vital kínálatában jelenleg már hétféle kollagén elérhető el:
sertéskollagén,
marhakollagén Classic,
marhakollagén  – ARGENTIN,
halkollagén,
– a GAL legújabb terméke, a TITOK Halkollagén + MSM,
– Porc komplex,
– csirkeporc kollagén.

MELYIK KOLLAGÉNRE VAN SZÜKSÉGEM?

Röviden? A sertés-, marha- vagy halkollagénekrere akkor van szükséged, ha a bőrre, hajra, körömre, bélrendszerre, vagy az öregedés lassításárára fókuszálsz. UC-II® Porc komplexre inkább autoimmun eredetű problémák, az az Rheumatoid arthritis esetén van elsősorban szükséged, de ha komoly futó, túrázó, bringás vagy, és nem minden olyan már, mint kamaszkorodban volt, és például kopásokat tapasztalsz, tiéd a GAL Csirkeporc-komplex.

A kollagéneket legalább két-, de inkább három hónapig tanácsos szedni ahhoz, hogy egyértelmű hatását tapasztald. (Személyes tapasztalat, hogy már rövidebb idő alatt is látványos a javulás az I-es típusú kollagének esetén.)

A Kollagénekről röviden

Az emlősök szervezetét felépítő fehérjék legnagyobb részét kollagén típusú fehérjék adják, hiszen a bőr, a csont, az ízületek, az erek, a kötőszövetek és különböző szervek jelentős részét ezek alkotják. Idáig a kollagéntípusú fehérjék 28 fajtáját azonosították, azonban a szervezetünket alkotó kollagénfehérjék bő 90%-át az I-es típusú adja (csont és bőr főleg). A II-es típusú is jelentős (ízületek), a többi már elenyésző mennyiségét teszi csak ki.

Az I-es típusú GAL kollagének

Az első és legfontosabb, hogy hatásukban nincs különbség a háromféle GAL kollagén peptid közt.

Gal - Sertéskollagén - új csomagolásban

A sertéskollagén volt az első a GAL kínálatában. A napi adagja kb 10 gramm, a kiszerelés egy hónapig elég normál felhasználással. Íze enyhe. Itt fontos megjegyezni, hogy a sertéskollagén első generációja még erősebb ízű volt, azóta alapanyagváltás történt, így az új kollagének (kb 2018 év közepétől) már sokkal enyhébb ízzel rendelkeznek.

NyomjadAnya - GAL - Marhakollagén peptidek

A marhakollagén adagolása ugyanaz, mint a sertésé. Napi 10 gramm, egy havi adag. Azoknak ajánlott, akik valamilyen oknál fogva nem szeretnének sertést fogyasztani.

A marhakollagén – Argentin a GAL legújabb kollagénkészítménye és imádni fogják azok, akik érzékenyebbek az ízekre és nem csúszik nekik a többi a kollagén, de a minőséghez mégis ragaszkodnak. Íze ennek a legsemlegesebb az összes por formátumú kollagén közül, így bátran próbálja ki az, aki eddig hadilábon állt a porkollagének ízével. 

A képen a GAL halkollagén termékfotója látható.

Webshopomban a legkeresettebb kollagén a halkollagén. Ez a legtisztább kollagén, majdnem 100%-ban hasznosul. Mentes Neu5Gc-től, ami fontos az autoimmun- és a pajzsmirigybetegeknek, de mindenki profitálhat az elhagyásából. Íze a legsemlegesebb a három közül, de mivel gyakorlatilag bármibe keverhetőek, elfogyasztása nem szokott gondot okozni. (Én például kimondottan szeretem az ízét, pl a régi sertéskollagénnek is szerettem.) A halkollagénből mindössze 2,5-5 gramm fogyasztása ajánlott, így a 150 grammos kiszerelés 1-2 hónapig elég, attól függően, hogy mennyit fogyasztunk belőle.

A képen GAL TITOK Halkollagén + MSM látható fehér csomagolásban.

A GAL és Pataki Ági által kreált legújabb kollagén a TITOK Halkollagén + MSM. A Halkollagén ismert hatásai mellett a benne található MSM jótékony hatást fejt ki többek közt a bőrproblémákra, beleértve a ráncokat, napégési sérüléseket (némi védelmet nyújt az UV fény / szélégés ellen), a striákra, hajhullásra, különböző sebekre, vágásokra és  bőrkopásokra. 

Tehát összegezve: a kollagének hatásában nincs különbség. A leggazdaságosabb opció a sertéskollagén, a legtisztább opció a halkollagén. Ha valamilyen ok miatt nem eszel emlős állat-eredetű táplálékot, akkor a halkollagén ideális választás.

FYI: A halkollagén a halfeldolgozásnak csak egyik terméke, így pusztán azért, hogy mi halkollagént fogyaszthassunk, nem fognak több halat.

A legjobb kollagén készítmények peptidek!

A GAL kollagénekben a kollagén már eleve peptidek formájában van jelen, hidrolizálva van, azaz elő van emésztve. Így a felszívódása már jó, és az emésztést sem terheli. A bőrre és ízületekre kifejtett hatás csak kollagén peptidek fogyasztásával kapcsolatosan igazolt, nem előemésztett (táplálkozásból fogyasztott) kollagén esetében nem. A GAL kollagén peptidek hatása kívül-belül tapasztalható. A bőr feszesebb, a ráncok enyhébbek, a haj dúsabb, a tükör egyre jobb barátunk. Eközben odabent még izgalmasabb dolgok történnek; az ízületeink edzettebbek, a memóriánk frissebb, az alvásunk nyugodtabb.

Mindhárom kollagén 1-es típusú, 100% hidrolizált kollagén, adalékanyag nélkül, bármilyen felesleges összetevő nélkül.

Ha pedig turbózni szeretnétek a kollagének hatását, akkor nyugodt szívvel ajánlom nektek a Wise Tree Naturals Hialuronsav komplex kapszuláját – e két készítmény egymás hatását erősíti.

Mindhárom termék szedhető szoptatás alatt is.

A II-es típusú GAL Kollagének

Nem denaturált, és emésztés során sem denaturálódó II-es típusú kollagének. Gyakorlatilag nyers porcok, ellenállnak az emésztésnek. Csökkentik, megakadályozzák  a létrejövő gyulladást. Ide tartozik az UC-II Porc komplex, ami az első ilyen alapanyag volt, és a legtöbb klinikai vizsgálat is erről van. Az ismeretünk szerint jelenleg az UC-II-n kívül csak egy másik hasonló típusú alapanyag létezik a piacon. Mindkettő csirkeporcból van előállítva.
Hatásaik az ízületekre specifikusak.

A Porc komplex kapszula 60 db-os, így két hónapra elegendő.

III-as típusú GAL kollagén: Részben hidrolizált porckollagén-mátrix (porc extracelluláris mátrix)

Az ide tartozó alapanyagok gyakorlatilag a porcok teljes extracelluláris mátrixát tartalmazzák, azaz nemcsak a II-es típusú kollagénfehérjét, hanem egyéb aminoglikánokat és hialuronsavat is.

A II-es típusú kollagének itt tehát részben hidrolizált (részben előemésztett) formában vannak jelen,  a porcoknak építőanyagot biztosítanak közvetlenül is, nemcsak közvetve, mint az I-es típus. Emellett az ízület és ízületi folyadék egyéb, előbb említett összetevőit is tartalmazzák, méghozzá nem hozzáadva, hanem egy természetes mátrix részeként, emiatt lényegesen kevesebb is elég belőlük. Gyakorlatilag egy kíméletesen, lassú tűzön elkészített, porcból készült leveshez lehet leginkább hasonlítani.

Ezek is elsősorban az ízületekre hatnak, azonban hialuronsav-tartalmuknál fogva a bőrre is van némi jó hatásuk, ha nem is akkora, mint az I-es típusú kollagénnek.

Tipikus napi dózisuk 0,5-2 g, azaz 500-2000 mg közt van. A GAL Csirkeporc kollagén két hónapra elegendő mennyiséget tartalmaz.

Ha bármilyen kérdésetek van, a cikk alatt nyugodtan tegyétek fel, vagy keressetek a nyomjadanya@gmail.com email címen, igyekszem mielőbb válaszolni.

Author

44 hozzászólás

 1. Kedves Leila! Mennyi ideig érdemes szedni a kollagént? Kúraszerűen kell, vagy folyamatosan? Köszönöm. Edina

  • Leila Reply

   Kedves Edina! A szervezet kollagén-termelése 28 év után folyamatosan csökken, így a kollagént folyamatosan lehet szedni!

   • Szia! Én nem sportoló vagyok de egyre jobban kattog a térdem, bokám mióta szültem és a kisfiamat esténként sokat ringatom. Gondolom a plusz teher és mozgás miatt egyre inkább igénybe van véve az izület és porc. Ebben az esetben melyik kollagén lenne nekem hatásosabb? Pajzsmirigy betegségem is van. Köszönöm.

    • Leila Reply

     KEdves Brigi!

     Izületekre elsősorban az 1-es típusú kollagének közül a halkollagént javasolnám a pajzsmirigyprobléma miatt, sok esetben már ez elegendő hasonló esetekben. Ha kb 2-3 hónap alatt ez esetleg nem hozna javulást, akkor a Csirkeporc kollagénre lesz szükség.

  • Ternai Aletta Reply

   Szia! Borzasztoan el kezdett ropogni a terdem(felszolgalo vagyok)!
   Mellette 43 éves és a kérdésem wz lenne, hogy 2 félé kollagent marmint pl. Csirkeporc és hal kollagent lehet, érdemes 1ütt szedni?
   Nagyon köszönöm a választ!

   • Leila Reply

    Szia! Ilyen esetben nem csak, hogy lehet, de nagyon érdemes is. A csirkeporc és a Porc komplet mehet esetleg felváltva, és megfigyelni, hogy melyiknél jobb a térd állapota! Jobbulást kívánok! 🙂

 2. Kedves Leila, terhesen is elkezdhető a halkollagén szedése? Köszönöm a választ, üdv: Klaudia

  • Leila Reply

   Szia! Igen, sőt, még jót is tesz a striák megelőzése szempontjából 🙂

 3. Pilisi Ildikó Reply

  Kedves Leila!A kollagént és a hialuronsavat egyszerre célszerű bevenni?Melyik napszakban a legideálisabb?

  Köszi a válaszod!

  • Leila Reply

   Kedves Ildiko! A kollagént érdemesebb a délelőtti órákban fogyasztani, a hialuronsavat pedig étkezéskor, bő folyadékkal célszerű bevenni.

 4. Magyar Ildikó Reply

  Kedves Leila
  Eddig is próbálkoztam kollagént fogyasztani, ami marhakollagén volt. Sajnos bőséges folyadékfogyasztás mellett is nekem szorulást okoz. Milyen megoldást ajánlanál? A halkollagén esetében is számíthatok ilyen problémára?
  Minden nap fogyasztok reggel egy evőkanál útifű maghéjat rostpótlás és béltisztítás céljából, de a kollagén ez mellett is problémás volt.
  köszönettel: Ildikó

  • Leila Reply

   Kedves Ildikó! Írtam a gyártónak a kérdéssel, írok, amint jött válasz! 🙂

  • Leila Reply

   Szia!

   Ezt a választ kaptam:

   „A kollagén peptideknek nincs szorulást okozó hatása, a probléma máshol keresendő.”

 5. Kedves Leila! Megjelent a GAL csirkeporc kollagenje is. Ez miben mas a tobbihez kepest? Koszonom!

  • Leila Reply

   Kedves Szilvi!

   A sertés-, marha- vagy halkollagén a bőrre, hajra, körömre, bélrendszerre, az öregedés lassítására, a Porc komplex Rheumatoid arthritisre, de ha komoly sportoló, futó, túrázó, bringás vagy, és nem minden teljesen olyan már, mint kamaszkorodban volt:), akkor tiéd a GAL Csirkeporc-komplex (Chondractiv® extracelluláris mátrix-kivonat).

 6. Kedves Leila!
  Sajnos genetika miatt, nagyon vékonyszàlú hajam van. Sok mindent kipróbáltam már, most szeretném megrendelni a halkollagént. Emellé tudsz még valami terméket ajánlani ami kifejezetten a hajra jó?
  Köszönöm, Betti

  • Leila Reply

   Szia! A genetikán sajnos változtatni nem tudok, de alapvetően a hajat és persze a bőrt is erősen segíti a kollagén mellett a hialuronsav kapszula! És természetesen egy nagyon jó multi mindenre hatással van. Én ezeket vetném be:) esetleg gyógyszertári ricinusolajat lehet érdemes még próbálni.

 7. Szia! Érdeklődnék hogy a változó kor tüneteire is hatásos lehet? Köszönöm

  • Leila Reply

   Kedves Zsuzsi!

   A halkollagén 28 éves kor felett mindenkinek csak jót tesz, ha konkrétan a változó kor tüneteinek enyhítésére keresel valamit, akkor írj rám kérlek a nyomjadanya@gmail.com email címre, hogy pontosítsuk a tüneteket, és ennek függvényében tudok ajánlani terméket.

 8. Kedves Leila!
  Lehet tudni, hogy a GAL kollagének alapanyaga biogazdálkodásból származik-e? KÖszönöm.

  • Leila Reply

   Kedves Andi!

   „Nem jellemző, hacsak az nem számít annak, hogy a marhakollagénünk olyan marhák bőréből, csontjából származik, amelyek dél amerikai sztyeppéken szabadon legelnek….” 🙂

 9. Ágnes Puskás Reply

  Érdeklődöm, hogy a fiam sportol, volt már egy artroszkópos porc műtétje 4 hónapja, pár hete egy meccsen ismét megsérült, ismét porc plusz most részleges keresztszalag-szakadást . Mit ajánl neki? 23 éves. Köszönöm. Ági

  • Leila Reply

   Kedves Ágnes! A Gal termékek közül a Porc komplexet javasolnám neki, ha pedig gyulladás is van, akkor a BioCurcumin Fortét is. Jobbulást kívánok neki!

 10. Kedves Leila,
  Említetted, hogy a sertés, a marha és a hal kollagén szoptatás alatt is szedhető. Szeretném megkérdezni, hogy a csirke kollagén és a Wise Tree Naturals Hialuronsav komplex kapszulája is szedhető szoptatás alatt?

  Köszönettel,
  Lilla

  • Leila Reply

   Szia! Hialuronsav nem szedhető terhesség alatt (nem áll rendelkezésre elegendő kutatás). A csirkeporc kollagén por szedhető 🙂

   • Nyári Gizella Reply

    Szia, szeretném tudni, hogy Gal porc komplexet szedhetném – e, mert epekővem van. A kurkumin tartalma miatt lényeges. Köszönöm.Gizella

    • Leila Reply

     Kedves Gizella! Biztonsággal fogyasztható meglévő epekő esetén is az UC-II, kurkumin tartalma igen alacsony, nincs ennek a mennyiségnek epehajtó hatása.

  • Leila Reply

   Bocsánat, szoptatás volt a kérdés 🙂 Igen, szoptatás alatt szedhetőek!

 11. Kedves Leila!
  Én gerinc probléma miatt szednék kollagént. Melyiket ajánlod?
  Én a halra gondoltam, bár jobb szerettem volna kapszula formában.

 12. poór ernőné Reply

  Kedves Leila. Kopog a keresztcsontom, mg egy kicsit a térdem is. 73 éves vagyok melyik terméket fogyasszam? Most a marha- t kaptam ajándékba?!

  • Leila Reply

   Kedves Ernőné. A marhakollagént nyugodtan fogyassza el, én utána a Porc komplexet ajánlanám.

 13. Kedves Leila!

  Terhesség alatt melyik kollagént szabad szedni?
  Nagyon érzékeny vagyok az ìzekre.
  Főleg a striák ellen szeretném.
  Köszönöm szépen
  Betti

  • Leila Reply

   Kedves Betti! A sertés-, marha- vagy a halkollagén lesz az ideális választás! 🙂

 14. Németh Bernadett Reply

  Kedves Leila!

  Valahogy mindig a nap végén lefekvés előtt jut eszembe a halkollagén bevétele. Ezzel mintha nem is szedném vagy azért tud hasznosulni? Olvastam korábbi hozzászólásoknál, hogy a délelőtti órák lennének célravezetőbbek. Köszönöm!

  • Leila Reply

   Kedves Bernadett! Délelőtt valóban ideálisabb, de nekem is sokszor este jut csak eszembe 🙂 így is látványos a hatása, hasznosul, de azért törekszem én is délelőtt nem elfelejteni.

 15. Nagyné Gréta Reply

  Üdv.

  Terhesseg alatt mind a hármat lehet szedni, de melyiket is válasszam? Hatás szerint. Íz, milyen állat…mindegy. melyiket ajánlja jobban a háromból? Köszönöm

  • Leila Reply

   Kedves Gréta! Ahogy fentebb is írtam, hatásában nincs különbség a három kollagén közt, a legtisztább a halkollagén, ez a legtöbbet vásárolt kollagén nálam is. Boldog babavárást kívánok!

 16. Kedves Leila!
  Szeretném megkérdezni, hogy az UC-II Porc komplex mellet javasolt a Wise Tree Naturals Hialuronsav komplex kapszula? Különösebb problémám nincs, csak megelőzés miatt érdekel. 60 éves vagyok, szeretek túrázni, mozogni.
  Nagyon köszönöm
  Magdi

  • Leila Reply

   Kedves Magdi! Attól függ, hogy mi a cél. A hialuronsav tabletta a bőrnek, ráncoknak, hajnak nagyon jót tud tenni, minimális mennyiséget a Porc Komplex is tartalmaz, de az előbbiek miatt (ha ez is szempont), érdemes lehet szedni mellé.

 17. Bencs Judit Reply

  Szia Lejla!
  Térd fájdalomra melyiket ajánlod? Inzulin rezistensem magas ezért szénhidrát csökkentve kell étkeznem. Az izületeim viszont szoktak fájni, érzékeny a hidegre.
  Köszönöm a válaszod.

Write A Comment