Aki ismer, tudja (de már lassan az is, aki nem), hogy szívügyem a nők testtudatossága, mániám pedig a life-long-learing, avagy jó papné is holtig tanul. Így kerültem a hétvégén egy AVIVA tanfolyamra. Aviva vélemény következik.

Az Aviváról már nagyon sok jót hallottam, főleg cisztakipukkantás és babameghozás témában. Mivel ez utóbbi a szöges ellentéte annak, amit én jelenleg két kisgyerek mellett szeretnék (ezt a tanfolyamra jelentkezős email első mondatában jól le is szögeztem:)), így mostanság nem motoszkált a fejemben, hogy nekem Aviván lenne a helyem.

Aztán az élet mégis úgy hozta, hogy odakeveredtem. Egy kedves edzőtársam dobta fel a témát a héten az egyik edzésen, én pedig természetesen kíváncsi voltam a legendás Avivára, úgyhogy jeleztem, hogy részemről nagyon is leccgó a dolog.

A tanfolyam

Találtunk tanfolyamot közel hozzánk, gyorsan leemaileztük a dolgokat, és pár nap múlva szombat reggel 8:30-kor már kíváncsian pislogtam a polifonon egy otthonos, barátságos hangulatú, kis létszámos Aviva tanfolyamon.

Az oktatónkkal az első pillanattól szimpatizáltam (és nem csak azért, mert kiderült a közös shaolin kung-fus múlt), ez nyilván egy nagyon meghatározó dolog egy bármilyen tanfolyam esetén.

A tanfolyam maga kb 4,5 órás volt, fele elmélet, fele gyakorlat. A Kriston intimtornához hasonlóan van egy alaptanfolyam, ami után akár otthon, vagy ha igényed van rá, akár közös gyakorlóórákon is végezheted a tornát.

Az elméleti részen a száraz tények helyett valós esetekről hallottunk, így az előzetes emailes tájékoztatás, illetve a beszélgetés alatt valamennyire letisztult a kép. Röviden és konyhanyelven:

Az Aviva egy hormontorna.

Ez így elsőre elég misztikusan hangzik, ugye? Nos, annyira nem is az. Lényegében olyan beszorító és ellazító gyakorlatokat végzel a medence és farizmok mozgatásával, amik fokozzák az alhasi vérkeringést, a vénás vérkeringést és a nyirokrendszeri keringést is. Ennek egy raklap szuper következménye van és lehet, ha egy mondatban szeretnénk összegezni, akkor helyreállítja a hormonális egyensúlyt.

A teljesség igénye nélkül a hormontorna jó lehet az alábbiakra: menstruáció szabályzása (fájdalmas menszesz, túl hosszú menszesz, stb), mióma, ciszták, PCOS, meddőség, pajzsmirigyproblémák, túlsúly, libidó fokozása, ésígytovább. A sor végtelen.

Az Aviva gyakorlatok

Megmondom őszintén, hogy eddig, amikor az Aviva nevet hallottam, mindig valami elvont, hajlongós, féligspiri torna lebegett lelki szemeim előtt. Na, ehhez képest csak pislogtam, amikor kiderült, hogy egyrészt a gyakorlatsor zenére történik. No és nem is akármilyen zenére, hanem Zorbára, Bohemian Rapsody-ra, és Elvis-re. Wait, what..?

Úgy bizony 🙂

Úgy lettek kitalálva és összeállítva a gyakorlatok, hogy pontosan az adott zene ütemére lehessen végezni – pontosabban inkább fordítva. Olyan zenék kerültek a gyakorlatok mellé, amik adják a mozgáshoz az ütemet. Mivel én alapvetően imádom ezeket a régi zenéket, csak soha nem jutok odáig, hogy hallgassam őket, már attól fülig ért a szám, hogy felcsendültek.

Másrészt szó sincs elvont hajlongásokról, hanem lényegében a feladatok csípőbillentéseken alapszanak, de ennél azért jóval összetettebbek. Vannak nehezebbek, könnyebbek, és aranyosabbak is. Összességében azért megjegyezném, hogy átmozgat tisztességesen, pedig ugye itt „csak” megtanultuk az alapgyakorlatokat, nem nyomtuk le elejétől a végéig az egészet.

NyomjadAnya - Aviván jártam - Aviva vélemény - cikk kép

Könyv is készült az Aviva módszerről (tanfolyam nélkül egyáltalán nem ajánlom!), amit nyilván muszáj volt megvennem 🙂 Részletesen benne vannak a gyakorlatok (az első időkben minden bizonnyal elég viccesen fogok kinézni, ahogy könyvből táncikálok), de azért jegyzeteltünk mellé még plusz infókat is.

Szóval, mindent összevetve engem az Aviva megvett kilóra. Hiánypótló. Kinek ne lenne szüksége manapság arra, hogy a hormonrendszere tökéletesebben működjön, és a női energiái szabadabban áramoljanak? Obviously (ez utóbbi) a pasikon kívül mindenkinek. (Bár egyébként nekik is van Aviva!)

Így hát nálam a „mindenkinek tudnia kéne róla”-kategóriába a Kriston intimtorna és a szétnyílt hasizom (LYB és/vagy RTM) mellé ezennel csatlakozott az Aviva is. Egyik sem helyettesíti a másikat, inkább azt mondanám, hogy tökéletesen kiegészítik egymást.

Így hát a rendszeresen otthon végzendő gyakorlataim mellé (úgyis olyan kevés volt…) az Intimtorna és az RTM mellé mostantól társul az Aviva is.

Ebből kifolyólag két dolgot döntöttem el a tanfolyam után.

Az egyik, hogy ha az elrendelt létszámstoppom ellenére újabb babaáldás elé néznék az Avivának köszönhetően, akkor Kriszta, soha többé nem állok szóba veled! 😀

Illetve a másik, amit elhatároztam: előbb vagy utóbb el kell végeznem egy

  • sportoktatóit,
  • egy Kriston oktatóit,
  • egy RTM oktatóit,
  • egy Aviva oktatóit.

Ha más nem, akkor következő életemben. Talán akkor időm is lesz rá.

Author

1 Comment

  1. Csak egyetérteni tudok: az AVIVA torna engem is meglepett – pozitív értelemben. A mozdulatok jól estek a testemnek, a lelkemnek és a hormonjaimnak is 🙂
    A többit majd meglátjuk!

    U.i.: Semmilyen felelősséget nem vállalok az esetleges családbővülésetekért, viszont szívesen tutujgatom majd a 3. Sebestyén lurkót 😉

Write A Comment